Adóköteles-e az alkalmi munkavállalói jövedelem?

Közeleg a személyi jövedelemadó bevallás (szja) és sokan még csak nem is sejtik, hogyha egyszerűsített foglalkoztatással dolgozott valahol akkor lehet, hogy bevallást kell adnia róla. Pedig így van.

Azoknak kell szja bevallást beadniuk akik:

• külföldi állampolgár vagy
• az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme az adóévben a 840 000 forintot meghaladta vagy
• az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelmén kívül más, adóbevallási kötelezettség alá eső jövedelme is volt.

Az alkalmi munkából származó jövedelmet a törvény „nettó” jövedelemnek nevezi, így senki nem számít arra, hogy ebből neki később még adót kell fizetni. Ráadásul a munkáltatónak NINCS év végén kötelezettsége a dolgozó felé összesített jövedelemigazolást kiállítani. Nem a munkáltató feladata erről szólni a dolgozónak, mert sok esetben a munkáltató nem tájékozott dolgozói munka hátterével kapcsolatban.

2013. januártól lépett életbe az a rendelkezés (2010 évi LXXV. tv 9§) mely előríja, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelemre keretszámot kell figyelembe venni, és ha a keret számot meghaladja a munkavállaló által szerzett jövedelem akkor a kettő közti különbség után kell csak szja fizetni. Ezt a számítást 2012-es évre is lehet alkalmazni!!

Amennyiben az új szabályok szerint a személyi jövedelemadó kötelezettség megállapítása kedvezőbb a magánszemély számára, akkor azt a 2012. adóévre is alkalmazhatja!

A keretösszeg számítása:

Pl.  egy munkavállalónak 2012 évben volt  50 bejelentett napja, napi 6000 Ft-tal

keretösszeg: 4 280ft /nap

számítás: 4 280 * 50 = 214 000 Ft valós jövedelem: 6 000 * 50 = 300 000Ft

a kettő közti különbség  86 000 Ft. Ez az az összeg melyet a bevallásban szerepeltetni kell és adózni kell utána.

A bevalláshoz tehát az alkalmi munkából (is) élő munkavállalónak kellene minden egyes napi jövedelméről a papírt megőriznie, év végén összesítenie, és – ha kell – akkor az szja bevallásába beírnia. Ez ugyan eddig is így volt, de 2012-ben minden esetben adófizetéssel is jár.

Tájékoztatásként a 1253 as bevallás kitöltési útmutatója 3100 Ft-os keretszámot ír, ezt ne vegye figyelembe senki mert a kitöltési útmutató hibás. Akinek szükséges az minden esetben a 4280 Ft-tal számoljon.